info@leradenbella.com 628 87 31 49

L’era d’en Bella a través del temps

L’era d’en Bella a través del temps

El 1483 ja hi havia una era en el lloc actual de l’era d’en Bella. El seu propietari, Bertomeu Pla, era un mercader de draps de llana.

El 1540 descendents del mercader varen vendre l’era i trossos de terra de l’entorn a components de la família Bella, que procedents de la Casabella de Sant Lleir s’havien instal·lat a la vila. A partir d’aquí segurament la gent ja començaria a anomenar el lloc com “era d’en Bella”

Però la primera constància escrita del topònim és de 1598 i surt en el capbreu que es va fer aquell any, concretament en la declaració d’un propietari que confinava amb terres dels Bella.

La prosperitat dels Bella s’estroncà a l’últim quart del segle XVII quan, potser per manca de descendència, les propietats havien acabat en mans d’un fadrí i del seu oncle prevere. El fadrí morí jove, el 1678, i del seu testament se’n derivà que l’era i les terres passessin a mans eclesiàstiques, amb l’excepció de la casa que havia estat venuda prèviament el 1673.

Efectivament, en els capbreus de 1758 i 1784 consta la Reverenda Comunitat de preveres de Sant Llorenç com a titular de la propietat de l’era d’en Bella. Aquesta institució recomprà l’antiga casa el 1771 i un cop derruïda hi construí quatre casetes, tal com consta en el capbreu de 1784. Les quatre casetes eren adossades, tal com aquesta idea s’entén avui dia.

Les cases es llogaren aprofitant un moment d’augment de població a la vila entre finals del XVIII i començaments del XIX. Però finalment, a mitjans del segle XIX, l’efecte de les desamortitzacions privà de la propietat de l’era d’en Bella a la Comunitat de Preveres i la finca degué sortir a subhasta. A començaments del segle XX la propietària era Josefa Perarnau i prèviament ho deuria ser el seu marit Joan Pey.

El 1929 Joan Pey Perarnau va vendre, casa i terres, a Ramon Vilalta Artigas procedent de la casa de cal Felipó de la Corriu, municipi de Guixers. Des de llavors pertany a la família Vilalta.


Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de galetes. més informació

La configuració de galetes d'aquest web estan configurats per "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si segueixes utilitzant aquesta web sense modificar la vostra configuració de cookies o fas clic a "D'acord" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar